+31(0)161 851 758 info@extrainkomen.nl

In het nieuwe jaar kunnen we rekenen op enkele meevallers. De Telegraaf heeft een aantal zaken op een rijtje gezet wat goedkoper wordt in 2016.
Kinderopvang
Op de kinderopvang werd afgelopen jaren flink bezuinigd, maar nu waait de wind uit een andere hoek. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ziet kinderopvang als emancipatiemiddel en trekt daar jaarlijks 290 miljoen voor uit. Voor alle werkende ouders gaat de kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2016 omhoog. Hoeveel toeslag ouders krijgen, hangt van hun inkomen af. Een stel dat samen anderhalf keer modaal (€54 duizend bruto) verdient en twee kinderen drie dagen naar de opvang brengt, krijgt elke maand € 100. Als de kinderen in hetzelfde gezin twee dagen naar de opvang gaan, krijgen de ouders € 70 toeslag. Ouders met een laag inkomen krijgen maximaal 94% van de kosten vergoed.
Mobiel bellen en internetten binnen de EU
Vanaf mei 2016 betalen burgers € 5 cent extra kosten per megabyte en per minuut voor mobiel bellen binnen de EU. Voor gebeld worden binnen de EU zijn er vanaf die datum helemaal geen extra kosten meer. In 2008 betaalden consumenten nog € 55 cent extra kosten voor bellen binnen de EU. In juni 2017 worden de extra kosten afgeschaft.
Vliegtickets
Een vlucht in de toeristenklasse wordt in 2016 2 à 3% goedkoper, zo staat in rapport van BCD-dochter Advito die het bedrijfsleven adviseert over reizen. Die prijsdaling hebben we te danken aan lagere brandstofkosten en toenemende concurrentie in de lucht. In 2016 wordt een grote hoeveelheid nieuwe vliegtuigen afgeleverd.
Wel is er een addertje onder het gras: volgens het onderzoek wordt het prijsvoordeel tenietgedaan door hogere hotelprijzen op bestemmingen. Overnachtingen kunnen tot 6% duurder worden. Vooral in Europa en Amerika stijgen de prijzen door een tekort aan nieuw aanbod. In Azië dalen de hotelprijzen licht.
Paspoort en identiteitskaart
Het is toch een extra ijsje, of patatje: het paspoort en de identiteitskaart die in 2016 €2,67 goedkoper worden. Dit omdat de kosten voor het maken van de documenten zijn gedaald. “Dit proberen we zo zuinig mogelijk te doen”, liet minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken weten. In 2016 mogen gemeenten maximaal €64,44 vragen voor een paspoort en €50,40 voor een identiteitskaart.
Inburgeringscursus
Goed nieuws voor nieuwkomers. In het nieuwe jaar gaan de kosten voor een inburgeringsexamen dat buitenlanders moeten maken voordat ze naar ons land komen, van €350 naar €150. Daarmee voldoet minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan een vonnis van het Europees Hof van Justitie. Het studiemateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld op internet en er moet rekening gehouden worden met persoonlijke omstandigheden als mensen het examen niet kunnen halen. Slagen voor het examen is een van de eisen om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen. Het Hof in Luxemburg oordeelde in juli dat de Nederlandse regels te streng zijn en de kosten te hoog.

Bron: telegraaf.nl