+31(0)161 851 758 info@extrainkomen.nl

Je kunt je eerst de vraag stellen, “wat is armoede”? Het CBS praat niet voor niets liever over huishoudens met een laag inkomen. Armoede is namelijk subjectief, sommige mensen hebben helemaal niets, kiezen voor een minimaal leven maar kunnen heel gelukkig zijn. Ze voelen zich helemaal niet arm maar juist rijk. Je moet voldoende geld hebben om rond te komen, een dak boven je hoofd, eten en drinken. Nederland is over het algemeen wel rijk. We hebben bijna allemaal een dak boven ons hoofd we kunnen eten en hoeven geen kou te lijden.

Armoede volgens het CBS

Het CBS gaat ervan uit dat een minimaal inkomen wat iemand nodig heeft voor basisbehoeften die we in Nederland normaal vinden. Dit kwam vorig jaar neer op een inkomen van minimaal 1.020 euro voor een alleenstaande en 1.920 euro voor een gezin met twee kinderen. “Als je onder die inkomensgrens zit, dan zeggen wij dat er sprake is van kans op armoede”, aldus CBS. In Nederland moest in 2014 1 op de 10 huishoudens rondkomen met een laag inkomen. Dat komt neer op 734.000 wat net iets lager is dan in 2013. Wat wel gestegen is zijn huishoudens die al langdurig, 4 jaar of meer, een laag inkomen hebben.

Armoede in Nederland

De armoede is het grootst in de grote steden met uitzondering van Utrecht. In Rotterdam is leeft 1 op de 5 huishoudens met een laag inkomen. Tijdens acties als Serious Request wordt er voldoende geld ingezameld voor goede doelen in arme landen. Veel mensen in Nederland zullen hierbij nog wel eens nadenken over hun eigen goede doel. Kinderen die zichzelf arm voelen omdat ze niet kunnen sporten of mee kunnen op schoolreisje. Armoede in Nederland is er dus gegarandeerd en dat mogen we best nog wel eens onder de aandacht brengen.