+31(0)161 851 758 info@extrainkomen.nl

Het is vanzelfsprekend en toch is er onvoldoende besef dat bij een scheiding dubbele lasten het effect zijn. Een relatie-einde is peperduur en toch gaat een steeds groter aantal koppels uit elkaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gebeurde dat in 2014 35 duizend keer en dat betekend 5 procent meer dan het jaar ervoor. Al die scheidende stellen maken om te beginnen notaris- en advocaatkosten.

Dubbele lasten

Vooral als de breuk uit loopt op een vechtscheiding lopen de kosten voor de advocaat gigantisch op. En dan komen er nog vele andere kosten bij zoals verhuiskosten en de makelaarsrekening, als de gezamenlijke woning moet worden verkocht. Met de huizencrisis nog vers komen daar mogelijk nog afkoopkosten en beleggingsverliezen bij omdat het huis onderwater staat. Maar wat onvoldoende wordt beseft is dat de meeste kosten in de papieren lopen voor toekomstige extra kosten van levensonderhoud. Een gescheiden koppel moet twee huizen betalen, twee woninginrichtingen, dubbele energie-, telefoon- en internetnota’s, twee keer gemeentebelastingen, twee vakanties, mogelijk twee auto’s, en ga zo maar door.

15 jaar samen is ongeveer het gemiddelde

De gemiddelde tijd dat een echtpaar samen getrouwd is bedraagt 15 jaar. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2014. In vergelijking tot 2004 is dat 1 jaar langer. In 2014 vond 30 procent van de echtscheidingen plaats na een huwelijk van meer dan 20 jaar, in 2004 was dat nog een kwart. Ook de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden, is gestegen. Bij mannen nam de leeftijd tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. En steeds meer mensen die scheiden, zijn 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar ervoor een vijfde. Dit komt mede doordat we steeds later trouwen.

De extra kosten lopen snel op

Uit ervaring kan ik zeggen dat het flink aantikt. Een extra huis dat ingericht moet worden. Meubels zijn vaak nog wel ergens te scoren maar de aankleding, verf, behang, vloeren en gordijnen moeten passen en zijn moeilijker via/via te verkrijgen. Een rekensom die bijzonder hoogleraar sociale demografie Jan Latten in 2004 heeft gemaakt becijferde dat twee singles die gaan samenleven, bovenop één salaris maar 38 procent extra inkomen nodig hebben om met zijn tweetjes even riant te leven als voorheen. Hadden ze dus eerst elk € 20.000 te besteden, dan hebben ze samen genoeg aan € 27.600. De rest, € 12.400 per jaar, is welvaartswinst, het geld dat overblijft door de gecombineerde kosten.

Geen welvaartwinst maar dubbele lasten

De meeste mensen passen hun levensstijl aan bij hun inkomen en dat zorgt ervoor dat er over het algemeen weinig van de welvaartswinst overblijft. Deze winst wordt ook echt gebruikt om het leven met welvaart te verreiken. Kijken naar het financieel plaatje bij een echtscheiding, de tegenvoeter van een huwelijk, werkt deze berekening omgekeerd en komen dus de dubbele lasten om de hoek. Als dit koppel van € 40.000 na hun scheiding even luxe wil blijven leven, dan hebben ze elk misschien wel € 25.000 (samen € 50.000) nodig. Ze moeten dus inleveren, tenzij ze extra gaan verdienen. Dit kostbare lot treft een op de drie huwelijken. Het gaat om 70.000 partners per jaar. Conclusie dat voor koppels zonder vermogen wiens eigen huis onder water staat, scheiden een luxe is.