+31(0)161 851 758 info@extrainkomen.nl

Bijverdienen met een WW-uitkering

Sinds 1 juli 2015 zijn de regels gunstiger geworden voor mensen die in de WW belanden. Zij mogen een deel van de extra inkomsten (maximaal 30 procent) houden. En ze raken niet langer in de knel als de bijverdiensten tijdelijk zijn. Wie werkloos wordt, krijgt tijdelijk een uitkering. Het kan iedereen overkomen. Voetballers komen vaak ook op de reservebank terecht voor ze weer worden opgeroepen. Als dat ooit gebeurt. Hoe langer een voetballer op de bank zit, hoe kleiner de kans op een terugkeer in het basiselftal. Ergens anders invallen of spelen op huurbasis is beter. Uitkeringsfabriek UWV heeft van de voetbalclubs geleerd. Wie een WW-uitkering krijgt, heeft wedstrijdritme nodig om scherp te blijven. De eerste zes maanden heeft de werkloze nog het recht banen te weigeren die niet op zijn ervaring en niveau aansluiten en waarvoor hij lang moet reizen. Na een half jaar verliest hij die privileges. Hij kan nu als voetbalhuurling overal naartoe gestuurd worden, net als mensen in de bijstand. Wie vóór 1 juli werkloos werd, moet zijn bijverdiensten inleveren. Deze inkomsten worden bovendien omgerekend naar een aantal gewerkte uren per week. Voor dit aantal ‘gewerkte uren’ krijg je geen uitkering meer, ook al blijkt later dat de bijverdiensten eenmalig waren. Dat is het ‘ondernemersrisico’. Wie ná 1 juli als startende ondernemer aan de slag wil, kan nog altijd deze optie kiezen, in diverse varianten.

Hoeveel mag ik nu zelf houden?

Stel: je verdiende in loondienst twee mille per maand. De WW is 70 procent daarvan, dus 1.400 euro. Je vindt werk of een tijdelijke klus waarmee je duizend euro in de maand verdient. Daarvan mag je 30 procent houden, dus ontvang je nu 1.700 euro. Je kunt er niet op vooruitgaan in vergelijking met de situatie van vóór de werkloosheid. Wie meer verdient dan 87,5 procent van het vroegere salaris, verliest zijn uitkering. Dat gebeurt in dit geval bij 1.750 euro. Je moet elke maand het eigen inkomen opgeven, ook als je niets verdient. Anders betaalt het UWV de uitkering niet uit.

Het UWV vindt nu dat de werkloze financieel gestimuleerd mag worden aan het werk te gaan. Dat mag ook wel, want hij verliest zijn warme plekje op de reservebank al na zes maanden. Bijverdienen is eigenlijk geen keuze, maar een plicht. Je raakt je status als profvoetballer heel snel kwijt.

Bron: http://www.volkskrant.nl/